#100happydays #leejanne – day 16 & day 17

Ik luister al drie dagen naar de liedjes van de crematieplechtigheid. Het is verdrietig en rustgevend tegelijk.

Er komen allerlei herinneringen boven. Waarom we hem behalve Ouwe Rups ook Bolletje noemden bijvoorbeeld. Ik kreeg namelijk Blokkerbonnen toen ik 16 was. Voor mijn uitzet. Lekker ouderwets sparen. In dozen onder mijn bed. Toen ik trots thuiskwam met twee theemokken, hield ik ze omhoog.

Ik: “Kijk! Leuk hè?!”
Hij: “Jaaa, leuk! Bolletje de beer!”

We hebben er dagen om gelachen en hem er nog jaren mee gepest. Want het waren mokken met afbeeldingen van Winnie the Pooh. Ik heb de mokken nog steeds, mijn Bolletje de Beer mokken.

Hij heeft me leren haringhappen. Hij hield ervan. Hele pallets met emmers vuile nieuwe haring heeft ie staan schoonmaken. Een paartjes voor zn meissie, een paartjes voor die meid, een paartjes voor die kleine jongen, een paartjes voor de buren en een paartjes voor de poes (ja echt!). De rest van de emmers kokmeeuwde hij zelf naar binnen. Hij stonk wékenlang naar vis.

Ik werd heel vrolijk tussen de tranen door toen ik een dikke vette nieuwe haring naar binnen stond te slurpen op Kijkduin. De eerste vaderdag zonder onze Ouwe Rups. Ik had niet verwacht dat ik het er zo moeilijk mee zou hebben. Dat het zoveel zeer zou doen.

Vorig jaar overleed hij op de 16e, vaderdag. De dag erna was hij jarig. Ze zeggen dat alle eerste keren het moeilijkst zijn. Het jaar is om. Alle eerste keren zijn zo goed als voorbij. Het waren vorig jaar twee rare dagen. Dit jaar zijn het drie rare en moeilijke dagen. Onze emoties gieren van hot naar her.

Hij wilde zijn as in lege melkpakken. Met bloemzaadjes. En dan strooien. We zijn naar de plek geweest waar we gestrooid hebben. Geen bloemetje te zien. We hebben daar gezeten. En gepraat. En gelachen. En gehuild.

Ik was bang dat ik spijt zou krijgen als ik niet op een goede manier bij zijn overlijden zou stilstaan. Of bij vaderdag. Of bij zijn verjaardag. Maar er is geen goede manier. Er is alleen ónze manier.

We hebben pioenrozen in huis. We branden kaarsjes. We eten taart. Slagroomtaart. En haring. En pasta. En ijs met heul veel slagroom. We lachen en we huilen. We maken ruzie, we schreeuwen en we knuffelen. En wij vieren drie dagen feest. Tot diep in de nacht. Mooie timing Bolletje.

 

 

3 Reacties op “#100happydays #leejanne – day 16 & day 17”

  1. Kappuh…. nu zit ik hier tijdens een exact cursus te janken. Je wordt bedankt.

    Like

  2. Ja schat deze allereerste keer was erg moeilijk, maar we kijken vooruit xxxxxxx

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: