Belbin

In het kader van mijn studie moet ik competenties uitwerken. Wat kan ik, wat denk ik dat ik kan en wat moet ik nog leren. Het is een emotionele rollarcoaster. Kan ik goed interpersoonlijk handelen? Ben ik pedagogisch goed op weg? Beheers ik mijn vak en kan ik het overbengen? Heb ik op organisatorisch gebied mijn zaakjes op orde? Kan ik samenwerken met mijn omgeving? Kan ik reflecteren op mijzelf en mijn eigenschappen en trek ik daar lering uit? Kan ik samenwerken met collega’s? Ik ben de afgelopen twee weken behoorlijk met mijn neus op mijn eigenschappen gedrukt. De leuke en vooral de minder leuke. Want die moet ik me immers realiseren en verbeteren.
Ik heb de adjunctdirectrice gevraagd een les van mij te bezoeken en aanwijzingen te geven. Een hele stap sprong. Ik kan namelijk niet zo goed tegen kritiek en al helemaal niet van een autoriteit. Sinds ik me ben gaan realiseren dat kritiek ook in mijn voordeel kan werken en ik er een heleboel van kan leren, kan ik kritiek beter hebben. Vind ik het soms zelfs fijn. Maar ik blijf het verschrikkelijk moeilijk vinden om te horen dat ik iets niet goed kan. "Dat ik eraan moet werken". Ik wil graag bevestiging hebben. Ik wil graag horen dat ik het goed doe.

Ik ben iemand die heel goed met andere mensen om kan gaan. Interpersoonlijk zit ik wel goed. Tenminste dat dacht ik. Ik kan dus niet zo goed met andere mensen omgaan als ik met die andere mensen samen moet werken. Ik ben een enorme perfectionist, idealist en controlfreak. Als ik touwtjes uit handen moet geven, kijk ik met angst en beven naar het resultaat. Bang dat het niet aan mijn verwachtingen voldoet. Ik ben in staat om de producten die terug komen zelf nog een keer aan te passen als het niet naar mijn zin is (hoe moeilijk is het om bijvoorbeeld een toets aan te passen als ik je een sjabloon stuur met lettertype en lettergrote?).
Ik wil alles zelf regelen, omdat ik weet dat het dan aan mijn hoge eisen voldoet. Ik kan laks zijn en ik kan lui zijn. Maar als ik ergens bevestiging mee kan krijgen, loop ik mijn benen uit mijn lijf, werk ik hard, wil ik een schouderklopje. Ik word soms gek van mezelf. Ik weet nu waarom. Dankzij Belbin.

Ik heb een collega binnen mijn team niet zo netjes benaderd. Vanuit mijn perfectionisme, organisatiedrift en controledrang. Ik had het netjes geregeld. Een heel mooi project. Die collega lette niet op of begreep me verkeerd, ik weet niet precies wat er misging. Maar het ging mis. Door haar. Zij had een oplossing. Ik vond het niet voldoen. Het was niet volgens afspraak. Bij de derde keer "erover praten" verloor ik mijn geduld (ook iets waarvan ik dacht dat ik heel erg veel bezat). Ik wals over haar heen. Trek mijn grote scheur open. Zij is gekwetst. Ik ben het kwijt en wandel vrolijk door. Door Belbin weet ik waarom ik zo reageerde. Ik weet welke rol ik speel binnen ons team. Ik weet mijn valkuilen. Nu moet ik nog leren mijn valkuilen te vermijden. Maar soms vraag ik me wel eens af of dat streven naar perfectie niet te ver gaat. Iedereen heeft recht op een paar slechte eigenschappen. Toch?

Belbin

De Vormer 25,71%
De Vormer is een gedreven, wilskrachtig persoon, met een grote dosis nerveuze energie en een sterke drang om te presteren. Hij is vlot, impulsief en ongeduldig. De vormer daagt uit en voelt zich snel uitgedaagd. Hij geniet van strijd en woordenwisseling, maar moet wel winnen. Als het tegenzit, raakt de Vormer snel gefrustreerd, geëmotioneerd en ongedurig. De Vormer is gericht op resultaat, verbindt daar zijn ‘ik’ aan en weet anderen in beweging te zetten. Hoewel hij voortdurend wordt geplaagd door twijfels over eigen kunnen, die alleen door resultaten kunnen worden weggenomen, ervaart zijn omgeving hem vaak als dwingend, stuwend en assertief. Hij is een moedige en vrijmoedige ondernemer, die ervoor zorgt dat dingen in gang worden gezet en die mensen vooral ziet in relatie tot het te bereiken doel.

Rol
De Vormer geeft richting en genereert actie. Omdat spanning en confrontaties hem doen opbloeien, mobiliseert hij de krachten in een team en stelt nieuwe doelen vast. Met name als het team door politieke en sociale manoeuvres in een impasse is geraakt. De Vormer is van groot belang als er wezenlijke veranderingen dienen te komen. Hij is niet bang om impopulaire maatregelen te nemen. Zijn ster rijst in een situatie waar onder grote druk en met veel risico gepresteerd moet worden.

Valkuilen
Het platwalsen van andere teamleden, zeker als hij een gezaghebbende positie bekleedt. Wedijveren over de rol van deskundige, met name met de Plant en de Monitor. Onverdraagzaamheid en zelfs arrogantie ten op zichten van mensen die zich meer op het proces en de procedures richten.

De Zorgdrager 20%
De Zorgdrager is het teamrol talent dat zich voortdurend zorgen maakt over de dingen die mis kunnen gaan. Een sterk zintuig voor gevaar plus een grote zorg naar mensen en zaken, resulteren in een hang naar perfectie en detail. De Zorgdrager toetst voortdurend op zijn gevoel of alles nog klopt en deugt. Hij controleert rusteloos, als het moet tot in de puntjes, of alles in orde is. De Zorgdrager is degene die de kwaliteit bewaakt. Hij hanteert straffe normen en is vaak weinig toeschietelijk tegenover de Jantjes van Leiden. Zijn uiterlijke zelfbeheersing en kalmte zijn bedrieglijk. Hij is tobberig en kan moeilijk iets aan anderen overlaten. Bezorgd als hij is om zaken over het hoofd te zien maar tegelijkertijd sterk gericht op eenheid, absorbeert hij als het ware de stress die het werk meebrengt. Soms ten koste van lichamelijke ongemakken.

Rol

De Zorgdrager is van groot belang als het gaat om taken die een hoge concentratie en een grote accuratesse vereisen. Achter de schermen zorgt hij dat alles voorbereid is, volgens plan verloopt en tot in de detail wordt uitgewerkt. De Zorgdrager is nauwgezet en voelt aan wat urgent is. Veiligheid en kwaliteit vinden in de Zorgdrager een rusteloze kampioen.

Valkuilen
Het onnodig benadrukken van details ten koste van het algemeen overzicht of de algemene richting. Het ontmoedigen van het team door zijn sterke bekommeringen. Intolerantie ten opzichte van mensen met een oppervlakkige houding.

3 Reacties op “Belbin”

 1. Ohmy, Belbin. Ben daar ook heftig mee bezig geweest, de afgelopen week. De Vormer staat bij mij ook redelijk hoog, maar ik ben vooral en in de eerste plaats een bron-onderzoeker. Fijn, maar ook niet zonder zwakke kantjes (grrr).
  Ik kan gelukkig, na veel worstelen en tegenstand, inmiddels heel goed kritiek ontvangen van mensen die beter ‘in het vak’ zijn dan ik. Maar owee, als ze minder competenties bezitten (of als ik denk dat ze er minder hebben…) 😉

  Like

 2. Belbin, dat is lang geleden! Geloof dat ik vooral hoog scoorde op vormer en afmaker. En had ook wel het een en ander van waarschuwer in me (in jouw overzicht zorgdrager genoemd denk ik). Ach ja, dat perfectionisme, niets mis mee, zolang je je maar realiseert dat iedereen er andere standaarden op na houdt (wat heel vermoeiend is ;-)). Ik houd overigens ook helemaal niet van samenwerken, doe het liever zelf, dan weet ik tenminste dat het goed (lees: op mijn manier) gebeurt.

  Like

 3. @Cat: Ik heb precies hetzelfde en dan ook nog heel veel moeite om mn mond dicht te houden 😉
  @Esther: Ik vond het ook SUPER gezellig! Ik vind het fijn dat jij het wel kan waarderen 😉
  @She: de waarschuwer is de monitor. Dat is raar.. complete tegenstrijdigheid! Dat samenwerken.. ik vind het ook echt heel moeilijk. My way 😀

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: